Нелоялни работодатели ! Бум на сигналите в страната

България, Крими

99% от работодателите ,които заради епидемичните мерки съкратиха маса народ ,не са им дали абсолютно никакви обезщетения, каза пред бТВ главният Юрист консулт на София Николай Стоянов.

В същото време обаче ,намаляват сиглалите за опити за измама и точене на новата система 60/40,което е странно.

Спрямо миналата година за същия период ,този тип сиглали са се увеличили със 70% . Безработицата продължава да се увеличава ,като вече достигна над 25000 за месец март, показват данните на Агенцията по заетостта. 

Също така се е зародила тенденция ,работодателите да принуждават насила работниците си да използват платен отпуск.Главният юрист дори заяви ,че хората не ходят лично да се оплачат на агенцията ,а го правят ,чрез адвокати-“явно са много уплашени”, коментира той.

Според него също няма да има никакъв проблем ,ако сега съкратените си намерят нова работа ,това нямало да им се отрази накрая в обезщетенията които могат да получат от НОИ.

Той допълни, че съществува риск за работника при прилагане на намалено работно време от фирмите, каквато възможност имат по Закона за извънредното положение.

По закона за извънредните ситуации се предвижда намалено работно време ,но това по никакъв начин не помага на работниците ,защото накрая те взимат и пропорционално на работните часове възнаграждение което не е достатъчно за тях.